Tehnologii de ultimă oră pentru industria viti-vinicolă

În luna martie compania BASF a organizat la Buzău un simpozion pe tema protecţiei viţei de vie. Bucurându-se de prezenţa unui număr impresionant de fermieri şi distribuitori din zona de sud-est, evenimentul a tratat teme de interes pentru viticultori. Invitat special la acest eveniment şi unul dintre principalii vorbitori a fost dl. Antonio Parenti, director BASF Europa pentru cultura viţei de vie.

Absolvent al unei prestigioase instituţii de învăţământ agronomic din Italia, domnul Parenti este un specialist cu multă experienţă în domeniul protecţiei viţei de vie. Aflat pentru prima dată în ţara noastră, Antonio Parenti a subliniat potenţialul viti-vinicol extraordinar de care dispune România şi tradiţia îndelungată în viticultură, cu rădăcini chiar din vremea Imperiului Roman.

Dl. Parenti a evidenţiat apoi principalele tendinţe în domeniul viti-vinicol la nivel european, arătând că, deşi suprafaţa totală cultivată cu viţă de vie este în scădere, se constată totuşi o creştere a suprafeţelor cultivate şi a intensivizării în cadrul fermelor medii şi mari. O parte dintre fondurile alocate industriei au scăzut la nivel european (spre exemplu fondurile pentru distilare), exitând, însă, numeroase resurse disponibile pentru reconversia viţei de vie. “La nivel mondial producţia de vin este relativ stabilă, în ciuda tendinţei de scădere a producţiei în Europa. Creşterea cererii de consum în ţări precum China sau Rusia generează o creştere a exporturilor de vin din Europa, contribuind totodată la echilibrarea nivelului cerere – ofertă la nivel mondial” declara dl. Antonio Parenti.

Simpozionul a continuat apoi cu prezentarea tehnologiei BASF pentru protecţia culturii de viţă de vie. O atenţie deosebită a fost acordată produselor Cabrio Top şi Cantus. Cabrio Top este un fungicid cu spectru larg de combatere a bolilor la viţa de vie, cu eficacitate deosebită împotriva manei, făinării, putregaiului negru şi excoriozei. Pe lângă efectul fungicid, Cabrio Top are o influenţă favorabilă asupra viţei de vie prin efectele sale fiziologice: plantele tratate au o culoare mai verde pentru o perioadă mai lungă de timp şi o fotosinteză mai bună. Toate aceste efecte fiziologice determină recolte mai mari cu calitate vandabilă îmbunătăţită (spre exemplu, struguri cu greutate mai mare şi cu un conţinut mai ridicat de zahăr).

Cantus este produsul BASF pentru combaterea putregaiului cenuşiu, fiind, însă, extrem de eficient şi în combaterea făinării. Printre principalele beneficii ale produsului se numără şi flexibilitatea în aplicare, precum şi acţiunea sa de protecţie a calităţii şi aromei strugurilor, respectiv a vinului.

Liviu Chira - BASF
Liviu Chira - BASF

O premieră în cadrul acestui simpozion a fost prezentarea întregului portofoliu BASF destinat industriei viti-vinicole. Prin produsele oferite, compania BASF nu vizează doar protecţia viţei de vie, ci este direct implicată în lanţul de producţie a vinului: produse pentru oenologie sau pentru construirea de pardoseli în cadrul complexelor de vinificaţie. Un accent deosebit a fost pus pe prezentarea pardoselilor UCRETE, cele mai rezistente pardoseli din lume, care nu permit dezvoltarea bacteriilor, au o rezistenţă termică şi chimică excelentă, fiind folosite pe scară largă în cadrul industriei alimentare.

“Compania BASF dispune de un portofoliu complex de produse pentru protecţia viţei de vie, dar şi pentru alte verigi ale industriei vinicole. Ne dorim ca acest simpozion să fie punctul de plecare al noii strategii BASF pentru protecţia viţei de vie. Ne propunem să fim aproape de fermieri, să colaborăm în permanenţă cu aceştia, pentru a le putea oferi soluţii personalizate, inovatoare, care să contribuie la creşterea producţiei de struguri şi la îmbunătăţirea calităţii vinului” ne-a declarat dl. Liviu Chira, Director culturi speciale în cadrul companiei BASF România.

Despre divizia BASF pentru Protecţia Plantelor
Cu o cifră de afaceri de 4,2 miliarde € în 2011, Divizia BASF pentru Protecţia Plantelor este unul dintre liderii în acest domeniu şi un partener puternic pentru sectorul agricol, oferind fungicide, insecticide şi erbicide inovatoare şi eficiente. Fermierii utilizează aceste produse şi servicii în vederea îmbunătăţirii producţiei şi a calităţii recoltelor. Alte segmente sunt destinate sănătăţii publice, controlului dăunătorilor din zone urbane, plantelor ornamentale, managementului vegetaţiei şi silviculturii. BASF îşi doreşte să transforme rapid cunoştinţele într-un succes pe piaţă. Viziunea Diviziei BASF pentru Protecţia Plantelor este aceea de a deveni liderul inovator la nivel mondial al acestui segment, optimizând producţia agricolă, îmbunătăţind calitatea nutriţiei, şi implicit calitatea vieţii pentru populaţia lumii aflată în continuă creştere. Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.agro.basf.com.

Despre BASF
BASF este lider mondial în domeniul chimic: „The Chemical Company”. Portofoliul său cuprinde o gamă largă de produse, de la substanţe chimice de bază, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante, până la produse pentru agricultură, produse de sinteză fină, precum şi petrol şi gaze. Partener de nădejde al tuturor sectoarelor industriale, BASF participă la creşterea succesului clienţilor săi. Cu produsele sale de mare valoare şi sistemul inteligent de soluţii, BASF are un rol important în găsirea soluţiilor la problemele globale, precum protecţia mediului, folosirea eficientă a resurselor energetice, nutriţie şi mobilitate. BASF a realizat vânzări de aproximativ 73,5 miliarde de EURO în 2011 şi are aproximativ 111.000 de angajaţi. Acţiunile BASF sunt listate la bursele de mărfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) şi Zurich (AN). Informaţii suplimentare sunt disponibile pe internet la www.basf.com

Lasă un răspuns