Timişoara a gazduit cea de- a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri ‘VINVEST’

La cea de a VIII-a ediţie a Salonului Internaţional de Vinuri ‘VINVEST’, care a avut loc în paralel cu cea de a VI-a ediţie a Concursului de Vinuri şi Băuturi Alcoolice, directorul firmei ‘Vinvest’ SRL, Lucia Pârvu, cea care a şi organizat aceasta ediţie, a declarat că obiectivul principal al acestei ediţii a fost cel de lansare a producătorilor, distribuitorilor şi importatorilor de vin şi servicii, în competiţia pentru calitatea produselor şi prezentarea acestora publicului vizitator, la preţuri optime, în scopul valorificării lor pe piaţă.

Centrul Regional de Afaceri Timişoara, unde s-a desfăşurat această ediţie, a gazduit, timp de trei zile, cei mai importanţi producători români de vinuri, dar şi firme specializate în domeniul distribuirii vinurilor, cercetării şi al distribuţiei utilajelor din domeniul viei şi al vinului.

La  Concursul de Vinuri şi Băuturilor Alcoolice cei mai apreciaţi dintre degustătorii români, membri ai ADAR, au avut de evaluat din punct de vedere calitativ aproape 130 de vinuri.

Cele mai appreciate vinuri participante la concurs au fost Sauvignon Blanc de Recaş, din 2010, vândut sub brandul ‘V’ şi Cabernet Sauvignon din 2009 de Dealu Mare, de la Fine Wine SRL Lacerta Winery, alături de Jad – 28 de ani de la Vincon Vrancea, toate medaliate cu Marea Medalie de Aur.

Dintre producători, cele mai multe medalii, câte 5, au fost obţinute de Cramele Recaş şi Serve Ceptura, urmaţi cu câte 4 medalii de Lacarta Wine şi Jidvei, Vincon Vrancea, Domeniile Boieru, Crama Basilescu- cu câte 3 medalii.

La festivitatea inaugurală a evenimentului s-a aflat şi Valeriu Tabără, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, timişorean care nu a ratat ocazia să viziteze Salonul.

“Ne găsim aici pe unul dintre domeniile cele mai serioase ale agriculturii şi nu doar pentru că sunt timişorean, dar pot spune că este un domeniu cu care România iese întotdeauna în faţă. Am credinţa sinceră că prin marile mărci de vinuri, prin ceea ce înseamnă brandul în podgorie, prin calitatea celor care vinifică, vom fi apreciaţi mai departe pe plan mondial. Unul dintre aceste vinuri a luat în acest an cel mai mare trofeu pe care l-a luat vreodată un vin românesc şi vă mărturisesc că aş dori să văd cât mai multe vinuri româneşti la această înălţime”, a declarat ministrul Valeriu Tabără, la inaugurarea VINFEST.

În afara expoziţiei de vinuri, s-a pregatit ca noutate, Expoziţia Virtuală şi posibilitatea vizualizării produselor din expoziţie prin metoda Realităţii Adăugate, cele două metode având la bază codurile bidimensionale (2D) – rezultate ale singurei platforme de stocare şi generare de coduri 2D din România (www.code2wine.ro) pentru cea mai noua metodă de marketing în promovarea vinului din Europa.

De asemenea ministrul agriculturii a mai spus că “’Împreună cu alte opt state, am semnat la Luxemburg, o înţelegere prin care cerem prelungirea plantărilor de viţă nobilă, inclusiv pentru România. Aşadar, vom continua susţinerea extinderilor suprafeţelor cu viţă nobilă, însă m-aş bucura să existe cât mai multe soiuri româneşti şi mai ales material de plantat care să ne dea voie să continuăm acest program pe care dorim să îl prelungim inclusiv în 2014-2018.

În cadrul salonului expoziţional, directorul Lucia Pârvu, a mai declarat că “A fost o ocazie excelentă pentru producători să îşi cunoască mult mai bine concurenţa, degustătorii au putut să asocieze vinurile pe care le-au jurizat cu numele producătorului, iar vizitatorii au reuşit să aleagă ceea ce preferă dintr-o gamă mai largă şi să înţeleagă puţin mai mult despre misterul vinului. Şi pentru că un vin bun nu poate niciodată să fie scos în evidenţă decât de o mâncare bună, au fost prezenţi şi producători de brânzeturi, pâine, dulciuri şi carne, parteneri în cadrul Salonului”.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate în cadrul evenimentului, a fost adus în prim plan un proiect în valoare de peste 200.000 de euro, derulat de Academia de Studii Europene Bucureşti, Institutul pentru Economia Agriculturii şi Dezvoltare Rurală, precum şi mari producători români de vinuri, Murfatlar, Cramele Recaş şi Cotnari, cu sprijinul Băncii Modiale.

Alături de producătorii de vinuri, s-au aflat şi producătorii tradiţionali, oferind spre vânzare: virşli de Brad, pita de Pecica, salamul de Nădlac, krofne, salamuri şi tot felul de alte bunătăţi culinare din judeţele vestului de ţară, toate făcute după reţete tradiţionale, îmbunătăţite de generaţii de-a lungul anilor.
În cadrul Salonului Internaţional de Vinuri ‘Vinvest’, au participat 25 de producători şi peste 40 de distribuitori de vin şi producători şi comercianţi de accesorii şi servicii conexe industriei viti- vinicole. În cele trei zile, Salonul a fost vizitat de peste 6500 de persoane, au fost oferite 1500 de pahare de vin, zeci de premii, premiul cel mare fiind o excursie de 10 zile în Grecia’, a subliniat Lucia Pârvu, directorul ‘Vinvest’, organizator principal al evenimentului.

Lasă un răspuns