Traian Băsescu: Cei care lasă terenurile nelucrate să plătească impozit mai mare decât subvenţia

Proprietarii de terenuri care nu îşi lucrează pământurile ar trebui să plătească un impozit mai mare decât subvenţia la hectar pe care o primesc, este de părere preşedintele României, Traian Băsescu. El a participat astăzi la evenimentul „Parteneriat pentru Creşterea Economică în 2011”, organizat de Consiliul Investitorilor Străini (CIS).

Potrivit lui, în acest an au rămas necultivate 2,8 miloane de hectare de pâmânt arabil. Asta în condiţiile în care s-a încercat o stimulare a prelucrării terenurilor în urma vânzării sau arendei prin asigurarea rentei viagere.

„A lăsa nelucrate aproape 3 milioane de hectare este o lovitură pentru propria economie”, a precizat Traian Băsescu. „Mai avem o problemă de când se plătesc subvenţii. Indiferent că se lucrează sau nu terenul, subvenţia de 100 euro pe hectar se primeşte”, a afirmat şeful statului.

El a declarat că stimulează ideea impozitării pentru pământurile nelucrate „cel puţin la nivelul subvenţiei”. Mai mult, preşedintele Traian Băsescu a susţinut că proprietarii de pământuri agricole nelucrate ar trebui să plătească o taxă de o valoare mai mare decât cea a subvenţiei. „În prezent, este aproape convenabil să nu lucrezi pământul şi să primeşti 100 de euro de la Uniunea Europeană”, a adăugat şeful statului.

APIA caută terenurile lăsate în paragină

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Barna Tanczos, apreciază că ideea impozitării terenurilor nelucrate este bună.

În acest moment însă, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) lucrează la identificarea terenurilor care nu sunt cultivate. Potrivit oficialului Ministerului Agriculturii, „nu putem lăsa la îndemâna primarilor identificarea terenurilor nelucrate, din cauza motivelor politice care ţin de realegerea lor în funcţie”.

Pentru articolul complet dati cxlick aici.

Lasă un răspuns