Ucraina intervine pe piata de cereale

Ministrul agriculturii si alimentatiei din Ucraina, Mykola Prysyazhnyuk a informat ca tara sa a initiat crearea rezervelor de cereale din lume, sub auspiciile Organizatiei Natiunilor Unite. Ucraina si-a luat responsabilitatea de a forma o rezerva de de 10 – 12 mil tone de cereale, pentru a o pastra si face interventii pe piata de cereale in urma deciziilor ONU.

Ucraina are o productie de cereale la acest moment cu 35,6% mai mare decat valoarea culturilor recoltate pana in august 2010. Potrivit ministrului, aceşti indicatori permit Ucrainei sa creeze acest fond de rezerva de cereale. „Am facut aceasta propunere la ONU pentru a crea rezerve de cereale pe teritoriul Ucrainei”, a spus Prysyazhnyuk citat de PR Newswire. Ministrul a mentionat de asemenea ca Ucraina se poate pozitiona acum ca unul dintre lideri pe piata mondiala de cereale.

Aceasta rezerva de cereale ar fi folosita pentru a reglementa preturile mondiale la cereale si de a interveni in piata pe perioadele de aprovizionare cu cereale. Acest lucru ar oferi stabilitatea preturilor la cereale in lume şi garanteaza siguranta alimentara a populatiei la nivel mondial. Avand in vedere foametea din Africa şi nesiguranta alimentara la nivel mondial, crearea rezervelor de cereale in lumea poate fi un instrument util pentru ONU in lupta sa de a oferi asistenta umanitara, in conformitate cu Programul Alimentar Mondial al ONU.

Se estimeaza ca Ucraina a produs aproximativ un sfert din totalul productiei agricole a fostei URSS. Expertii cred ca productia de cereale a Ucrainei anual ar putea sa fie de cel putin 33-35 milioane de tone, ceea ce face sa existe o cantitate substantiala de cereale pentru export, avand in vedere faptul ca consumul intern este stabilit la 25-26 mil. tone. Ucraina se aşteapta sa recolteze peste 40 de mil tone de cereale in 2011.

Anterior, preşedintele Academiei Nationale de Stiinte Agrare din Ucraina, Mykola Bezuhly a spus ca viitorul rezervelor de cereale din lume urmeaza sa fie gestionat de catre Organizatia pentru Alimentatie şi Agricultura a Natiunilor Unite in timp ce institutiile financiare internationale vor sponsoriza fondul.

Agrias.ro

Lasă un răspuns