Un nou mecanism de finanţare FAO îşi face debutul

Finantare FAO

Suedia şi Olanda au devenit primii parteneri pentru a oferi fonduri pentru noul program Multipartener FAO, urmarea directă a reformei FAO.

Contribuţiile voluntare convenite, pentru a fi utilizate până în 2013, se ridică la un total de aproximativ 26 milioane dolari.

Noul FAO Multipartener, Programul de sprijin a Mecanismului (FMM), a fost dezvoltat pentru a permite partenerilor FAO să aloce prin contribuţiile lor un sprijin direct programului de lucru al agenţiei, precum şi bugetului.

„Dorinţa Suediei şi Olandei de a adera atât de repede la mecanism este încurajator”, a declarat directorul general adjunct al FAO, José Maria Sumpsi, care a semnat acordul cu Suedia şi Olanda.  „Sperăm că şi alte ţări se vor alătura acestei iniţiative”, a adăugat el.

 Noutatea sistemului este că contribuţiile voluntare nu mai sunt legate de un anumit program sau proiect, dar ele merg în bugetul FAO împreună cu contribuţiile evaluate din ţările membre.

 Acest lucru înseamnă că FAO le poate folosi ori de câte ori este cazul în ceea ce priveşte Memorandumul de înţelegere, pentru a oferi rezultate şi care va face o diferenţă pentru persoanele care suferă de foame.

Obiectivul acordului este de a promova contribuţia continuă a produselor alimentare şi o agricultură durabilă, la realizarea Obiectivelor FAO Global, şi anume accesul tuturor la hrană suficientă şi în condiţii de siguranţă, contribuţia agriculturii durabile şi a dezvoltării la progresul economic şi social, precum şi conservarea şi utilizarea durabilă a resurselor naturale.

Contribuţia Suediei de aproximativ 19 milioane dolari până în 2013 va fi utilizată pentru activităţi destinate să facă faţă provocărilor climatice prin gestionarea durabilă a resurselor naturale şi a mijloacelor de îmbunătăţire a nivelului de trai din mediul rural.

Pentru prima dată, Suedia, ca membru al Tratatului internaţional privind resursele fitogenetice pentru alimentaţie şi agricultură, aduce o contribuţie semnificativă la bugetul administrativ de bază din tratat.

 Contribuţia Olandei (în jur de 7 milioane dolari), va sprijini politica de asistenţă şi de activităţi de dezvoltare a capacităţilor la nivel de ţară.

Agrias.ro

Lasă un răspuns