Valeriu Tabără a participat la Săptămâna Verde

expo

Ministrul Valeriu Tabără a participat, în intervalul 21-23 ianuarie 2011, la Berlin, la cea de a 76-a ediţie a Expoziţiei internaţionale pentru industrie alimentară, agricultură şi horticultură „Săptămâna Verde”. Cunoscut drept cel mai mare eveniment european din industria agricolă şi alimentară, acest târg reuneşte 1632 de expozanţi din 57 de ţări şi se desfăşoară în perioada 21 -30 ianuarie 2011.

Delegaţia României, condusă de ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, a participat la ceremonia de deschidere a expoziţiei alături de ministrul federal pentru Alimentaţie, Agricultură şi Protecţia Consumatorilor din Germania, dna. Ilse Aigner, primarul guvernator al Berlinului, Klaus Wowereit, precum şi alături de delegaţiile oficiale ale ţărilor participante.

În cursul dimineţii de 21 ianuarie, dna. ministru federal Ilse Aigner, împreună cu organizatorii, a făcut turul de onoare al expoziţiei, care a inclus şi pavilionul României, unde a fost întâmpinată de ministrul Valeriu Tabară şi de ambasadorul României la Berlin, domnul Lazăr Comănescu. Cu această ocazie cei doi miniştri au avut o scurtă întrevedere bilaterală.
În standul României de la Berlin se regăsesc 15 firme care îşi prezintă produsele agroalimentare pe o suprafaţă de 165 de metri pătraţi, respectiv miere şi produse apicole, vinuri, pălincă, fructe, tincturi de plante, brânzeturi, conserve de legume şi fructe, produse de panificaţie şi magiun.

Tot în cursul dimineţii de 21 ianuarie ministrul Valeriu Tabără a semnat, în cadrul unei ceremonii, contractul prin care România va deveni partenerul Germaniei, în 2012, la Săptămâna Verde. De asemenea, domnia sa a participat la trei întâlniri bilaterale, respectiv cu omologii săi din Polonia, Marek Sawicki, din Republica Moldova – Vasile Bumacov şi din Ucraina – Melnik Yuriz Fedorovich.

Sâmbătă, 22 ianuarie, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale a fost prezent la forumul cu tema „Comerţul şi securitatea alimentară globală: global, regional, local”, organizat la Berlin, în cadrul Săptămânii Verzi. Alături de domnia sa, s-au mai aflat peste 50 de miniştri ai Agriculturii, dar şi comisarul european Dacian Cioloş.

Forumul mondial pentru alimentaţie şi agricultură a oferit posibilitatea unui dialog între miniştrii agriculturii din întreaga lume, reprezentanţii industriei alimentare mondiale, cei ai comunităţii ştiinţifice şi ai societăţii civile pe principalele probleme globale cu care se confruntă omenirea legate de sursele de hrană şi alimentaţie.

De asemenea, în cursul după-amiezii de sâmbătă, a avut loc summit-ul miniştrilor agriculturii unde au fost expuse propriile experienţe şi concepte privind rolul comerţului în menţinerea aprovizionării mondiale cu alimente.

În dimineaţa de 23 ianuarie Ministrul Valeriu Tabără l-a întâmpinat la pavilionul României pe Comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, ocazie cu care ce doi demnitari au discutat despre sectorul agricol românesc şi despre firmele şi produsele expuse în cadrul standului naţional.

Sursa:MADR

Lasă un răspuns