Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România

Daniel Constantin - Foto: EVZ.ro

Daniel Constantin - Foto: EVZ.ro

Daniel Constantin - Foto: EVZ.ro
Daniel Constantin – Foto: EVZ.ro

Conform comunicatului de presa al MADR, luni, 20 mai 2013, a avut loc conferinţa cu tema “Viitoarea Politică Agricolă Comună: oportunităţi şi priorităţi pentru România”, organizată de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, care s-a bucurat de prezenţa comisarului european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş, şi a ministrul agriculturii, Daniel Constantin. Evenimentul a fost moderat de Achim Irimescu, secretar de stat şi de Sorin Moisa, şef adjunct al cabinetului Cioloş. La dezbatere au fost invitaţi reprezentanţi ai mediului academic de profil, reprezentanţi ai mass-media, precum şi organizaţiile agricole din fiecare sector reprezentativ.

Pe parcursul seminarului au fost dezbătute mai multe subiecte de interes pentru agricultura României: adaptarea instrumentelor de intervenţie ale Politicii Agricole Comune (PAC) la situaţia din România în vederea sprijinirii competitivităţii acesteia în perioada 2014-2020, analizarea sectoarelor vulnerabile şi care necesită sprijin structural (ajutoare cuplate în Pilonul I, CNDP-uri, etc.), inventarierea domeniilor posibil candidate pentru viitoare programe sectoriale, precum şi a acelora pentru care sprijinul trebuie continuat, asocierea fermierilor, cadastru, problema irigaţiilor, chestiuni care ţin de terenurile nelucrate şi de sprijinirea tinerilor fermieri s.a.m.d.

Conferinţa a constituit un foarte bun prilej pentru producătorii agricoli de a clarifica o serie de aspecte referitoare la aplicarea noii Politici Agricole Comune în România. La finalul dezbaterilor, cei doi oficiali au susţinut o conferinţă de presă comună in care au prezentat concluziile degajate în cadrul seminarului.

“Obiectivul meu a fost în primul rând să fie menţinută alocarea bugetară totală a PAC şi, în acelaşi timp, să obţin susţinerea politică a statelor membre ca să accepte nu numai menţinerea bugetului pentru agricultură, dar să accepte şi o reducere a plăţilor directe pentru agricultorii lor, pentru a putea creşte plăţile directe în noile state membre. Pentru că această creştere, atât cât este, a plăţilor directe în noile state membre nu vine dintr-un buget suplimentar a PAC, ci dintr-o reechilibrare a alocărilor între statele membre”, a declarat comisarul European pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.

De asemenea, comisarul european Dacian Cioloş a arătat că în perioada următoare, dincolo de politicile europene din domeniul subvenţiilor şi a preţurilor practicate pe piaţa produselor agricole, performanţa fermelor mari va depinde în mod necesar de punerea în practică de către acestea a rezultatelor din domeniul cercetării şi inovării.

La rândul său, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a făcut o trecere în revistă a noutăţilor pe care le aduce noua Politică Agricolă Comună, concomitent cu o previzionare a modului în care acestea vor afecta sectoarele agriculturii româneşti, stabilind în acelaşi timp liniile şi măsurile pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale le va adopta în perioada următoare, astfel încât, pe de o parte, fermierii români să poată exploata la maximum fondurile şi facilităţile puse la dispoziţie prin noua PAC, iar pe de altă parte să permită atenuarea şocurilor datorate aplicării reformei în sectoarele vulnerabile.

În acest context, ministrul Constantin a subliniat necesitatea realizării a două subprograme, unul care să vizeze zona montană şi submontană, iar celălalt sectorul laptelui, anticipând că cea mai mare provocare pentru România în perioada următoare o va constitui lipsa de competitivitate a producătorilor autohtoni faţă de cei din statele dezvoltate ale Uniunii Europene, odată cu eliminarea cotelor de lapte în anul 2015.

“Este foarte important pentru noi că avem posibilitatea să acordăm în continuare ajutoare cuplate. Sunt sectoare deficitare – de exemplu lapte, dar şi vaca de carne – sectoare care trebuie sprijinite, iar facilitatea pe care ne-o creează noua PAC de a dirija o parte din sume de la un pilon la celălalt, către sectoarele deficitare, este binevenită. Opţiunea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale este aceea de a orienta aceste sume, către zona de legume, către zona de orez unde din păcate suprafeţele au cunoscut un declin în ultimul timp, către sfecla de zahăr, hamei, către lapte şi vaca de carne”, a afirmat ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

De asemenea, ministrul Constantin a accentuat că partea română a susţinut puternic în cadrul Consiliului de Miniştri ai Agriculturii posibilitatea suplimentării de la bugetul naţional, şi în 2014, a plăţii pe suprafaţă şi continuarea sprijinului pe cap de animal la bovine şi ovine.

Lasă un răspuns