Vin alb românesc,cel mai bun din lume

Vinul alb obţinut in Banat,la Cramele Recaş  este cel mai bun vin sec din lume.

Verdictul a fost dat la „Vinalies Internationales”, cel mai prestigios concurs din Franţa(Paris) şi unul dintre cele mai importante din domeniu.

Dintre sortimentele de vin,cel mai bun este totuşi cel alb, o spun cei 100 de degustători internaţionali.

Marii somelieri ai lumii au votat extrem de extaziaţi vinul românesc din podgoria Recaş drept cel mai bun din cele 3.300 de licori prezente în concurs.

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabăra, dupa ce a gustat din licoarea minune,  a dat frâu liber imaginaţiei, spunând:

„Este precum o doamnă, un model, un fotomodel, care este imbrăcată în catifeaua chinezească roşie şi uneori îi alunecă de pe picior”.

Solo Quinta, un vin sec alb produs de Cramele Recaş, a câştigat Marele Premiu la cea de-a XVII-a ediţie a Concursului „Vinalies Internationales”, desfăşurat la Paris în perioada 25 februarie – 1 martie.

Premiul este unic pentru România, mai ales în condiţiile în care la start s-au aliniat 3.500 de probe din 40 de ţări din întreaga lume, acestea fiind înscrise în şapte categorii: vin roşu, vin rose, vin alb, vinuri dulci, vinuri licoroase, spumante şi distilate.

Solo Quinta are în componenţă cinci soiuri, obţinute în Banat. „Este compus din cinci soiuri de vin, care încap într-o sticlă mică, dar care face loc unor caractere puternice – Muscat Otonel,cu aromă de trandafir,  Sauvignon Blanc, Chardone,cu aromă de măr verde, Fetească Regală şi Fetească Neagră, cu aromă de inflorescenţă de salcâm. Este un vin foarte catifelat,are 13 volume alcool, pe care-l punem la masă doar alături de mâncăruri alese şi în momente în care dorim să ne desfătăm”, a explicat oenologul Marius Paşca.

In total, trei soiuri româneşti au obţinut medalii de aur şi argint.

Medalie de aur, alaturi de Solo Quinta, de Recaş, a luat şi podgoria Murfatlar, iar Feteasca Neagră de Segarcea,”a obţinut argintul.

Vinul vedetă de la Recaş este obţinut din via întinsă pe două dealuri. Practic, strugurii sunt răsfaţaţi toata ziua de razele soarelui. Clima este similară cu cea din zona Bordeaux, iar solul este pietros, bogat în fier.

Din producţia obţinută aici, 3o%  pleacă la export, între 1,5 şi 3 milioane de sticle.

In România doar 206.mii  hectare din totalul de 9 milioane  sunt cultivate cu viţă de vie.

Lasă un răspuns