Vinurile, o investiţie mai rentabilă decât aurul, petrolul şi acţiunile

Preţurile vinurilor fine au înregistrat o creştere puternică pe fondul exploziei de interes din partea noilor îmbogăţiţi din China şi din alte ţări asiatice, potrivit The Guardian citat de Ziarul Financiar.

Indicele Fine Wine 50 realizat de Liv-ex, care monitorizează evoluţia preţurilor pe piaţa vinului, a avansat cu 57% anul trecut, devansând cu mult aurul (cu o creştere de 35%), ţiţeiul (creştere de 20%) şi indicele bursier britanic FTSE 100 (plus 11%).

În acest an, indicele a urcat cu 9%.

Preţurile au scăzut puternic în urma prăbuşirii băncii americane de investiţii Lehman Brothers în 2008, însă declinul a fost unul pe termen scurt.

Alimentată de cererea venită din partea Asiei, piaţa vinurilor se dezvoltă puternic, în pofida dificultăţilor cu care continuă să se confrunte economia mondială.

China a devansat anul trecut Marea Britanie şi Germania, devenind principala piaţă de export în funcţie de valoare pentru vinurile de Bordeaux. Iar chinezii nu cumpără numai vin la sticlă sau ladă, ci şi podgorii. La începutul acestui an, Cofco, uriaşul conglomerat chinez de stat, deţinător al brandului auto Great Wall, a cumpărat Chateau de Viaud, în Lalande de Pomerol, iar aceasta nu va fi probabil ultima tranzacţie de acest gen.

Lasă un răspuns