Vom mânca portocale modificate genetic?

Portocale modificate genetic

Pentru mulţi americani, puţine lucruri par mai hrănitoare decât un pahar de suc proaspăt natural de portocale.

„O zi fără sucul de portocale este ca o zi fără soare”, spunea cu mai mult de patru decenii în urmă, fosta regină a frumuseţii Anita Bryant. Ea nu se referea la portocalele verzi sau cele modificate genetic de care nu se vorbea la acea vreme.

 Trăim într-o „lume de plină bacterii acum”, spune Calvin Arnold, un om de ştiinţă la Departamentul Agriculturii din SUA (USDA).  O boală bacteriană, care este devastatoare în cultura de citrice din Florida înseamnă suc de fructe.

 Cunoscută sub numele de „înverzire”, este boala cea mai distructivă în culturile de citrice.

 „Este cea mai serioasă boală care ameninţă industria de citrice din Florida şi care a existat vreodată”, a declarat Arnold, oficial USDA din cercetarea agricolă.

 Majoritatea oamenilor de ştiinţa care au studiat problema par să fie de acord că modificarea genetică, precum şi cultivarea de arbori rezistenţi la bacteriile care cauzează boala, în prezent, deţin singura speranţă reală pe termen lung de combatere a acestora.

 Aceasta a fost şi concluzia unui raport de cercetare realizat de către Departamentul de Citrice din Florida şi Academia Naţională de Ştiinţe, SUA, care a subliniat că este o necesitate de urgenţă pentru a salva Florida şi 9 miliarde dolari din industria de citrice.

 O mare parte din finanţarea cercetărilor a venit de la cultivatorii din Florida, SUA, care au alocat 15 milioane dolari în anul fiscal 2011 pentru 120 de proiecte diferite care vizează o soluţie în acest sens.

Primele culturi modificate genetic şi-au făcut debutul în Statele Unite cu aproximativ 15 ani în urmă, iar industria biotech a avut până acum doar un succes limitat în folosirea geneticii pentru a dezvolta rezistenţă la bolile bacteriene.

 De asemenea, boala cunoscută şi în China sub numele de HLB, sau „boala dragonului galben,” unde a fost identificată cu mai mult de un secol în urmă nu are un leac cunoscut.  Ea a existat în Asia şi Africa de zeci de ani şi a fost detectată şi în Brazilia în 2004.

 Pustiitoare în Florida din 2005, boala este răspândită de o insectă care se dezvoltă pe frunzele tinere de citrice.  Patogenul afectează fluxul de nutrienţi în copacii de citrice şi reduce valoarea fructelor, care tind să fie anormal de mici şi prost aromate.

 Primele simptome de infecţie pot să nu apară timp de 6-18 luni, dar boala, care de multe ori face ca fructele verzi să nu ajungă la portocaliu, se poate răspândi apoi destul de repede în toată livada.

 Astfel, culturile de citrice pot deveni nesustenabile economic în timp de 7-10 ani de la plantare.

 Soluţiile pe termen scurt este dependenţa de pesticide pentru a combate afidele şi  apoi înlăturarea copacilor infectaţi care poate astfel contribui la menţinerea unui echilibru în  industria de citrice, dar nesustenabile pe termen lung.

 Raportul realizat de către Academia Naţională de Ştiinţe a avertizat că utilizarea masivă de insecticide pentru a combate afidele comportă riscul de dezvoltare a rezistenţei insectelor la produsele chimice, împreună cu ameninţarea de contaminare a apelor subterane.

 Există mai multe companii mari, precum şi un interes guvernamental în extinderea producţiei de suc din portocale modificate genetic.

 Astfel, Tropicana Products, o unitate de PepsiCo şi lider SUA, procesor de suc de portocale, nu a făcut oficial comentarii cu privire la problema sucului din portocalele modificate genetic.

 Coca-Cola Co, nr 1 în lume, furnizor de suc şi băuturi, un jucător de top pe piata de suc de portocale din SUA, a declarat că a fost implicată activ în căutarea „celor mai bune soluţii pentru a elimina ameninţarea de HLB”.

Numeroase organizaţii de sănătate, cum ar fi Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, (US Food and Drug Administration) şi Academia Naţională de Ştiinţe a SUA, au stabilit că „utilizarea biotehnologiei este sigură,” a declarat Compania Coca-Cola într-un comunicat.

Astfel că, în viitor vom vorbi de suc natural din portocale modificate genetic.

Agrias.ro

Lasă un răspuns